Nya Zealand del 2, Nelson, Picton och Kaikoura



På väg mot Nelson



Dag nummer tre begav vi oss iväg och styrde nordvart genom landet mot sikte på Nelson, en liten stad i kanten av Abel Tasman National Park. Vi slogs direkt av de fantastiska vyerna och skiftande landskapet. Floder med knallblått-grönt forsande vatten, vattenfall, bergskedjor och slingrande vägar blev från och med nu och tio dagar framöver ngt som passerade vy varje dag.

Nelson
Nelson var en liten stad som gav ett gemytligt intryck. Vi lyckades pricka in en jazzfestival vilket gav en härlig atmosfär till ett glas lokalt Pinot Noir, en druva som har lite speciell karraktär och har, förrutom landets fantastiska vita viner, blivit lite av en specialitet. Staden har flest soltimmar i hela NZ och ligger omslingrat av flera nationalparker. Nelson är hemvist för många artister, hippies och vinmakare med målet att leva så ekologiskt som möjligt. Vi hann inte med att se särskilt mycket av staden och dess omgivande parker, men ngt ska man ju lämna till nästa gång...



Nelson



Trafalgar Lodge i Nelson


Vi bodde på ett mysigt litet familjeägt "hotell" nära centrum. Mycket prisvärt och de 10 minuternas promenad hem från den Indonesiska restaurangen vi gästade för en helt gudabenådad middag var välbehövlig.


Kaikoura via Picton och Marlboroughs vindistrikt
Efter en god natts sömn lämnade vi Nelson och begav oss mot Kaikoura, en plats som var ett självklart val att besöka då vi planerade resan och vi blev inte besvikna.
Vi valde den slingriga Queen Charlotte Scenic drive längs med Marlborogh Sounds. Slingrig var bara förnamnet och en snitthastighet på 30km var max. Vyerna med sundet och dess vyer till vänster, helt ogenomtränglig djungel längs med de sluttande bergsväggarna och vikar med sagolika sandstränder var i det närmaste overkliga. Nåväl, vi hade precis påbärjat vår resa och det blev inte mindre spektakulärt med tiden....

På vägen passade vi på att stanna för ett dopp i sötvatten vid Petorus Bridge. Vattnet i floden var iskall men det var en häftig upplevelse i en härlig miljö och ja, endast barnen badade (det var 17-18 grader i luften och jag vill inte veta vad det var i vattnet...)




Dags för ett dopp vid Petorus Bridge...


Men... blev det ingen vinprovning nu när vi var i ett av världens absolut bästa vindistrikt för vitt vin? Självklart! Efter lunch i den intetsägande staden Picton gjorde ett tidigt inplanerat nedslag i Marlboroughs vindistrikt. Ett måste... Vi besökte prisbelönta Hunters och Santa Maria med dess fantastiska Chardonnay. Chefsvinmakaren på Hunters, Jane Hunter, är en av få kvinnliga vinmakare och har dessutom rönt enorm framgång med sina vita godsaker.



Yes, here we are...




...and here...



"En lycklig man" som Lundell sjöng...


Med sina 60 vinerier runt Blenheim och Renwick är distriktet NZ största vindistrikt med ett perfekt klimat för Sauvignon Blanc, Gewurtstraminer, Riesling, Pinot Gris och Pinot Noir.
Tyvärr hade vi regn under besöket, men detta var enda dagen med regn så sett till hela resan kan man knappast klaga och samtliga cellar doors har ju tak....

Kaikoura




18 mil norr om Christchurch ligger den lilla fd valfångst och fiskebyn Kaikoura. Få platser i världen kan som denna lilla by ståta med ett 2610m högt snötäckt berg som bakgrund till en fantastisk vy ut över en ocean med valar, delfiner, sälar, pingviner och albatrossar nära kusten. Här kom ännu ett måste, valskådning!



På väg ut på sjöhavet


Då vi inte hade beställt i förväg (klart IG...) så fick vi gå upp 5.30am och sätta upp oss på väntelista. Vid 1pm på em var det så dags för oss att åka ut. Vi hade en otroligt lyckad tur med 3 valar under loppet av 30 minuter, vilket gav oss möjlighet till en extra tripp in till en skyddad vik där en särskilt lekfull delfinart "härjade". Detta blev ett av de mest oförglömmliga minnet under hela denna resa. Uppskattningsvis 100-talet(!) delfiner hoppade och simmade runt oss i ett aldrig tidigare beskådat virr-varr. De hoppade upp och slog volter högt upp i luften och var rent ut sagt helt galna. Detta går inte att beskriva på bild utan måste upplevas.



En Sperm Whale som hämtar lite luft....




Innan den dyker ner på 1000 meters djup igen...




En Dusky Dolphin som gör en 360...




Vi trodde vi hade stort objektiv, men...var bara tvungen att föreviga denna enorma (f
ör att tillhöra en turist) "pryl"

Efter två dagar beger vi oss åter mot Christchurch för att byta vår sportiga hyrbil mot ett mer familjevänligt alternativ, husbil.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0