Sydney april 2010


Ett glatt gäng framför operahuset


Efter en härlig påsk i Melbourne tog vi flyget till Sydney för att "göra stan" som i mångt och mycket kännetecknar Australien och är den bild många ser när man nämner landet Australien.
Många saker fanns på listan men det blev även tid till lite poolhäng samt strosande i de centrala parkerna.

Sydneyborna kallar sin stad "The best address on Earth" och staden ligger alltid i topp när det skall utses bästa stad att bo i. Från början ansågs staden vara en plats utan hyfs där ättlingar till straffångar (i motsats till Adelaide...) ägnade dagarna åt ohälsosamt leverne. Detta förändrades dock 1988 då bilder från ett vilt firande Australien 200 år, kablades ut i omvärden.


Vi fick en underbar inflygning, första parkett...


Sydney Opera House är antagligen ett av världens mest kända landmärke och givetvis ett måste. Dansken Jörn Utzon blev utvald av 233 bidrag till arkitekt till byggnaden som invigdes 1973.

Allt flöt inte enligt planerna och beräknad kalkyl på 7 milj blev 102 milj och byggnadstiden på fyra år blev sexton.



Byggnaden är täckt av 1 056 000 glaserade, vita kakelplattor som är tillverkade av svenskt klinker från lera bruten i trakten kring Ekeby i Skåne och framställd på fabriken Skrombergaverken i samma ort. Då plattorna producerades ägdes fabriken av Höganäs-Billesholms AB, numera Höganäs AB.


Stefan konstaterar och dokumenterar att de verkligen är från Höganäs.



Det ståtliga Operahuset mitt i hamnen


Fika på Opera Bar mittemot Harbour Bridge vid Operahuset

Sydney Harbour Bridge från 1932 sammanlänkar de centrala södra delarna av staden med de norra förorterna. Det går att klättra upp på bron mot en kostnad av ca 200 dollar per person (vilket vi dock inte gjorde). Det är från denna bro det mäktiga nyårsfyverkeriet avfyras varje år och kablas ut som första "nyårshändelse" världen över.


Simon och Hanna framför mäktiga Sydney Harbour Bridge


Hamnspaning


Högt Promenadstråk...

Sydney Tower, även kallad AMP Tower Centrepoint tornet, är den högsta fristående byggnaden i Sydney. Det är också den näst högsta byggnaden i hela Australien. Sydney Tower är 305 meter hög (inklusive antenn). Övervåningen är belägen på en höjd av 260 m.


Vackra Hyde Park nära både Sydney Tower, Darling Harbour och vårt hotell


Ett glatt turistgäng på 260 meters höjd


Kvällsdopp i hotellpoolen

Det blev även ett besök till den kända stranden Bondi Beach, en av många stränder runt Sydney. På paradgatan Campbell Street som går längs stranden trängs cafeer och restauranger med turistaffärer. Beachen är full med vågsurfare och det är, för ett ovant öga, ett under att man inte kör på varandra.


Vi som gjorde det dvs badade på Bondi Beach

En molnig dag vilket dock inte hindrade hundratals surfare eller turister att besöka Bondi


Bondi Lifeguard, kända från TV


Surfare på Bondi Beach

Sydney Aquarium ligger vid gångbron Pyrmont Bridge i Darling Harbour. Marita hade varit här året innan och Anders för 20 år sedan och nu var det barnens tur att beskåda detta fantastiska akvarium fullt med hajar, rockor mm. Det finns 650 arter i akvariet och det mest imponerande är de 160 meter långa undervattenstunnlarna där man får en känsla av att nästan kunna ta på stingrockorna eller hajarna.



Hajskräck på Sydney Aquarium

Invånare i Sydney Aquarium

70 kilometer väst om Sydney ligger Blue Montains dit vi åkte på en dagsutflykt. Det blev buss dit där vi bl.a. passerade Olympiastadion och olympiabyn från OS 2000, samt fick beskåda en uppvisning i hur att kasta boomerang. På tillbakavögen stannade vi halvvägs och fick åka sista biten in till staden med snabbgående båttaxi. Det var en fanstastisk resa genom Sydneys mycket välbärgade förorter och dess fantastiska strandvillor.


Åkte rälsbana genom en tunnel med 45gr lutning ner till djungeln i Blue Mountains innandömen.




Blue Mountains, sedan år 2000 med på Unescos världsarvslista


Sydney i solnedgång


Fika(!) i Hyde Park

Det 30m höga krigsmonumentet Anzac Memorial i Hyde Park


Märkliga namn på vissa viner...


Rast och vila kan också behövas lite då och då





Kommentarer
Postat av: åsa

Härligt att får se en blå malmö t-shirt i Sidney!!



Sprang ni också på bron?



åsa

2011-01-03 @ 17:26:05
Postat av: Anders

Ja visst är den vacker och det blev ju guld eller hur? Bron hanns inte med och det hade nog blivit ett visst bortfall av deltagare från familjen pga höjden.

2011-01-04 @ 00:31:46
Postat av: Johan Jurland

Hej Anders!



Jag heter Johan Jurland och är 22 år och från Malmö.



Jag ska ner till Australien i februari och plugga i minst tre år i Brisbane.

Anledningen till att jag kontaktar dig är att jag spelar fotboll, eller lever fotboll är väl mer korrekt. Jag googlade av chansning runt lite om att spela soccer i australien och hamnade på din blogg där du skrev om dina barn som spelar.



Tänkte bara höra lite med dig då jag förmodar att även du är fotbollsintresserad om hur fotbollen är där nere. Vilken klass håller lagen i A-ligan jämfört med lagen här hemma? Hur skulle man gå tillväga för att få spela fotboll, på relativt hög nivå där borta?



Mina egna meriter är att jag som bäst spelat i Div 2 i IFK Klagshamn, men då jobbet tog mer tid och att Kulladal körde kontrakslös-filosofi gick jag tillbaka nu i somras till Kulladals FF där vi är påväg upp till Div 3.

Som junior var jag med i Skånelag och elitläger och spelade i pojkallsvenskan med Kulladal.

Jag spelar som mittback och är väldigt huvudstark och passningsskicklig.



Jag åker ner till Brisbane (Surfer Paradise) för att studera en BA i Business med major i Sport Management på Griffith University.

Vill jobba inom sportmarknaden i agent-rollen mellan spelare och klubbar i framtiden.



Du får jättegärna maila mig på [email protected] och tipsa lite om hur attityden kring fotbollen är där borta och hur man som svensk skulle kunna spela elit-fotboll.



Hoppas på att höra av dig om du har några svar på mina funderingar!

Tack på förhand,



Johan Jurland

2011-08-21 @ 21:24:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0