Värmebölja!


För ett par dagar sedan kom den riktiga sommarvärmen som nu har parkerat över södra Australien. I dag, samma dag som Anders föräldrar åkte mot nordliga breddgrader (mer om vad vi gjorde sista veckorna kommer) har vi tangerat rekordet från 1934, +44,2 grader!! Det låter kanske skönt men jag lovar er, det är aaalllldddeeeelleeesss föööörrr varmt!!
Nedan har vi klippt in väderprognosen med aktuell temp. i afton (+40,1) och kommande vecka.

Adelaide, 20:30 CDT
Temperature: 40.1°C
Heat Index/Wind Chill: 38.9°C
Humidity: 18%
Wind: Calm
Gusts: 0km/h
Pressure: 1004.9hPa
Rainfall since 9am: 0.0mm
 
This week in Adelaide
Thursday : 44°C
Friday : 41°C
Saturday : 40°C
Sunday : 40°C
Monday : 39°C
Tuesday : 38°C
Wednesday : 38°C

Man kan tycka att detta är milsvid skillnad mot Sverige i januari men likheterna är förvånansvärt många!

1: Mössa: Man måste ha hatt på sig för att inte bränna svålen. Att gå ut utan hatt är olidligt.
2:Förbereda bilen. Bilen måste startas och köras med AC för att komma ner i temeraturer som inte skapar brännskador! Sätet skulle behöva inbyggda kylslingor då det är som att sätta sig på ett bastuaggregat! Ratten går inte att ta i de första två minutrarna utan vantar.
3:Barnen får vara inne under rasten pga vädret.
4: Fotbollsträningarna har ställts in pga temperaturen!
5:Det är grusträning en gång i veckan (på beachen...)
6: Man vill att hushållen är restrektiva med elförbrukningen (AC aggregaten)
7:Elkraftverken går för högtryck. I går brann det i ett kraftverk i Adelaide pga överhettning...

Där ser Ni. Same same but different!

Henley Beach i förgår kl 9pm

Melbourne

4-6 januari: Melbourne
Sista anhalten på våran walkabout i Victoria var dess huvudstad Melbourne, Australiens 2:a stad med närmare 4 miljoner invånare. Första kvällen blev det en liten promenad längs Yarra River som slingrar sig genom staden. Staden är utsedd till värden bästa stad att leva i, detta till Sydneybornas stora förtret då de var nummer ett tidigare. Skillnaden mellan de Australiska städerna är dock minimal. På plats 4 kom Perth och på delad 6:e plats Adelaide, Brisbane och Sydney. Ganska bra resultat...incheckning


kvällspromenad och middag på ratatouille´s restaurang...
Eureka skydeck 288 m högt! Det var en härlig utsikt från 88:våningen. Anders, Simon och Hanna vågade sig även på en tur ut på glasgolvet i The Edge. Grymt häftig!


En del tog det lugnare än andra...


The Edge uppe i Eureka Tower.


Under söndagen blev det besök i Melbourne Aquarium som huserar bl.a. pingviner och hajar.Melboure Aquarium


Ett stopp vid "Pink Lake" på vägen hem

Great Ocean Road

4-5 Januari: Great Ocean Road
Vi inkvarterade oss i stugan i Peterborough och gav oss iväg för att utforska sevärdheterna längs med kusten innan solen gick ner. Sträckan från Peterborough och ett par mil österut, där GOR svänger inår landet, kallas "The Sculptured Coast". Efter att ha varit där förstår vi varför. Den ena fantastiska klippformationen avlöste den andra och det känns omöjligt att beskriva på bild.

http://www.australienguiden.se/greatoceanroad.php


Början på Great Ocean Road

The London Bridge
Loch Ard GorgeLoch Ard Gorge

De tolv apostlarna reser sig majestätiskt ur havet och är en av de mest fantastiska klippformationerna längst med hela kustvägen.


                                                                    Våghalsiga typer som hoppade
                                                                   "Stina Dabrowskihopp" utanför
                                                                   avspärrningarna.Apollo Bay

Halvvägs på GOR och ca 20 mil kvar till Melbourne stannade vi i Apoolo Bay för Lunch. Det var fullt på stranden och på gator och restauranger. Inköp av souvenirer, inspektion av beachen och en välbehövlig bensträckare blev även detta avklarat under stoppet.
Efter Apoolo Bay bar det av på hissnande slingervägar längs en helt fantastisk kuststräcka på ca 10 mil.
Apollo Bay


Kennet River, just vid vägkanten- koalor i "vild..." form
Torquay, staten Victoria´s största surfingort. Där allt kretsar kring surfing och går även under namnet "surf capital of Australia". Shopping centrat heter tex surf city placa och det vimlar av blekblonda surfare i våtdräkt precis överallt. Den mest kända (farligaste...) stranden ligger strax syd om stan och heter Bells Beach och är Australiens mest legendariska surf strand. Varje år kring påsk genomförs VM på denna beach, där vågorna snittar 4-5 meter, men kan bli upp mot 9 meter höga.


Surfare vid Bells Beach

Bells Beach

The Grampians National Park

3 Januari: The Grampians National Park
Första anhalten på walkabouten var The Grampians National Park, ett tips från Roger och det var en fullträff. Efter ca 50 mil i bilen österut såg vi bergen torna upp sig. När vi nådde bergen var det två  mil på slingrande vägar i snigelfart innan vi nådde Halls Gap där vi skulle slå läger denna afton. Vi var på gång...

Lite sidor för den intresserade:

http://www.parkweb.vic.gov.au/1park_display.cfm?park=109
http://www.visitvictoria.com/displayobject.cfm/objectid.C06775C0-A86B-44F7-811DB0E8D2C057CF/
http://www.thegrampians.com.au/

 
Siktet inställt mot Grampians nationalpark. Det börjar bli torrt på stäpperna här nere.

Under kvällen avverkades två av de mest kända besöksmålen, MacKenzies Falls och the Balconies. MacKenzies Falls nåddes efter ett antal stentrappor längs med fallet och det var en fantastisk upplevelse med en synfoni av vatten och kakaduor och en fantastisk färgprakt. Vilket ställe! Det blev ett antal kort och provsmakning av vattnet, vilket smakade alldeles utmärkt. Trapporna tillbaka var något fler (kändes det som) men bestegs med gott mod. Hit vill vi igen!

http://www.totaltravel.com.au/travel/vic/thegrampiansvic/northerngrampians/attractions/gardens/mackenzies-falls
http://www.visitvictoria.com/displayobject.cfm/objectid.000788FB-7BB2-1A6B-B64F80C476A901F2/


MacKenzies Falls
Lite poserande vid fallet

 Plats nummer två under aftonen var the Balconies. På vägen dit (1 km promenad från parkeringen) kunde vi beskåda utsikten från Reeds Lookout och lite vyer åt andra sidan Nationalparken. The Balconies är en(två) klippavsatser som ger ett mäktigt intryck där de sticker rakt ut i skyn med en bedårande utsikt. Hit vill vi igen!
Don´t look down! Bild tagen från rätt sida avspärrningen.
Var motivet befann sig får Ni själva lista ut.              På vägen till the Balconies med utsikt åt "motsatt" håll.

The Balconies


Byn Halls Gap, vackert belägen nere i dalen omgiven av bergskedjan Grampians, var platsen för vårt uppehälle. Det vimlade av vilda känguruer och kakaduor vilket, tillsammans med omgivande miljö, gjorde att det infann sig en känsla av att befinna sig mitt i en saga. Boendet var utmärkt och när mörkret föll begav sig de resande ut på kängrujakt med videokameran som vapen. Det var en häftig upplevelse att se dessa märkliga djur hoppa runt på parkeringplatsen och smyga sig intill husknuten på vårt boende. Hit vill vi igen!

                                                                        

Restaurangbesök                                                                  RouteplanningDags att dra vidare mot                                       Echidnas (som vi fick tvärbromsa för)
Great Ocean Road                                               på väg ut i faunan!Slingrande bergsvägar         På spaning...                       Här lämnar vi Nationalparken
                                                                                         och beger oss mot
                                                                                         Peterborough.

Nyårsafton 2008

Då var det dags att fira in det nya året 9,5h före Svedala. Vi var bortbjudna till en kollega till Anders och det var en annorlunda nyårsafton, dock helt i linje med de intryck och seder vi vant oss vid under det första halvåret på den södra delen av klotet.
Glöm kostym, slips, nyputsade skor, sittande bord, varm glögg mm. Här kan/har man shorts, sandaler och T-shirt. Vi gick halvvägs med skjorta, jeans och lågskor.


Några av de nöjda gästerna

Det bjöds först på ostbricka med kex och ett par fantastiskt goda "röror" till. Därefter tog grillmästaren saken i egna händer och grillade sniper (en djuphavsfisk, fantastiskt god!), korv, kyckling mm. under grillningen utökade buffén med tiden av allenhanda "ting" för att avslutas med 4 olika dessert tårtor!! Värdinnan driver ett café i Strathalbyn, så detta är hennes "bakgård"...


Kocken/värden            Diverse gäster...

Antalet gäster var lite oklart. Man kommer och går under aftonen och önskar gott nytt år.


Ölglas...skulle inte tro det...


Hanna hade "glömt" badkläder, så det fick bli ett fotbad i bubbelbadet

Den 2 januari beger vi oss ut på en längre "walkabout" med destination Melbourne via Mount Gambier och Great Ocean Road. Åter i bas under kvällen den 6 januari.

RSS 2.0