Det fantastiska spelet Cricket!

Nej, jag skojar inte! Det är roligt, riktigt roligt, intressant och spännande!! Både att titta på och spela. När vi kom till Australien var det bara att konstatera ett par saker när det gällde idrott.
För det första att det  finns ett par idrotter som är större än alla andra, nämligen footie (aussie rules) och cricket, tätt följda av rugby. Sedan följer ett antal andra idrotter såsom cykling, surfing, segling, simning, europeisk fotboll och basket. Möjligen har vi missat någon men vi  lämnar det därhän och koncentrerar oss på det sofistikerade spelet cricket...


Det var väldigt varmt så det var hatt på som gällde...Anders och Hanna smälter in bra i Aussie-klacken!

På Australia day i slutet på januari var vi på Adelaide oval och såg Australien möta Sydafrika i en one dag game vilket är 40 overs...Fattar Ni? Inte. Då skall vi försöka förklara vilket inte blir lätt men de viktigaste "ingridienserna" bör räcka. Man kan, i likhet med många andra idrotter, konstatera att spelet bäst avnjuts live. Överblicken över banan och lagets rörelser, taktik mm samt inte minst stämningen, gör det hela så mycket roligare.


Adelaide oval, världens
vackraste cricketplan!


Till att börja med är det en folkfest utan like. Helkroppsmålningar, flaggor och banderoller och ett antal kylande drycker innanför västen är vanligt förekommande. För att avlägsna något överförfriskade fans användes en "säckakärra".

Man spelar tre typer av matcher: "Test game" som pågår i 5 dagar, "one day game" som börjar vid luch och slutar under kvällen och "20twenty" som tar ca 3 timmar. Planen är oval och kastare samt slagmän är mitt på planen vilket gör det hela lite speciellt. Du kan nämligen inte bara slå bollen rakt fram utan åt vilket håll du vill! 360 grader så det gället att placera dina spelare på ett bra sätt för att kunna ta lyra. Det finns två slagmän på banan samtidigt och de står ca 25 meter mittemot varandra. Du får en poäng varje gång de lyckas byta plats utan att bli brända. Brännplattan är pinnarna (wicketen) bakom resp. slagman. Du kan även få ut en slagman genom att han missar och du lyckas träffa wicketen bakom slagmannen. Varje lag har 10 slagmän. Lyckas du bränna ut dessa innan ditt antal kast är slut får lagen byta tidigare.
Termer:
Inning: När ditt lag slår: Här tar du poäng.
platsbyte=1 p / byte. Du får byta så många gånger du kan tills bollen når brännaren. Ofta 1-2 ggr.
Slå boll utanför banan med studs innanför banan=4 p
Slå boll utanför banan utan studs=6p
Over: 1over= 6 kast.
 I en One day game har varje lag 40 overs dvs 40x6 kast/slagförsök på sig att skaffa poäng. Efter 40 overs byter du (Om du inte lyckas bränna alla 10 slagmän innan)
20Twenty är således 20 overs / lag. Här kan lagen chansa och slå "hej vilt" eftersom risken att bli av med alla 10 slagmän på endast 20 overs är minimal och du har bara 20 overs på dig att skaffa så många poäng du kan.
En testgame har obegränsat med overs utan är tidsbegränsat med start tid och stoptid varje dag. Här måste varje lag ha två innings var under 5 dagar annars blir det lika. Det innebär att du som innelag kan begära byte innan dina 10 slagmän är brända för att undvika oavgjort. Har du tex nått 350 poäng efter 5 wickets (brända slagmän) kan det vara läge för byte. I en testgame slår du inte så ofta utan skyddar mer din wicket och slår vid läge. Detta gör det hela mycket segare och det händer inte särskilt mycket. Testgame är fortfarande lite av överkurs för en Nordbo, men för en Aussie är det denna form av spel som är den riktiga cricketen. De andra spelformerna är en "Amerikanisrad" form av spelet, utan stil och finess.

Wicket: Bränd (ute). Sker vid lyra eller att du inte hinner över till motsatt sida vid löpning. Att bränna ut slagmän tidigt, oftast de 5 första, är viktigt eftersom dessa oftast är skickligare än de avslutande slagmännen.

Får Ni ihop det? Om inte, ställ gärna en fråga så skall vi försöka svara.Klädselregler på "finläktaren"

Klädselregler finns ortfarande kvar men gäller endast på medlemsläktaren.

Vi scandinaver kanske anser det vara en löjlig liten sport som inte intresserar särskilt många...Hmmmm. Vi kan på nära håll meddela att de inte har direktsändning från Studenternas när det nalkas SM final i bandy, inte ens VM finalen röner ngt större interesse. Hockey-VM lyser med sin frånvaro och alpina VM var inte i rutan en enda gång. Cricket är enormt stort i England, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Pakistan. Ett antal andra länder i dessa regioner ligger steget efter. Vän av ordning kan då konstatera att antalet lag på högsta nivån är i paritet med hockey-VM och jämförelsen Hockey-Cricket för en Scandinav-Aussie är ganska bra.
OK, hockey är fortfarande roligare, tätare och häftigare...

Kommentarer
Postat av: Susanne

Ja visst är cricket en underbar sport. Jag fick också vara med om det under tiden jag var i Melbourne, dock aldrig live. Men det spelas nästan vaje dag hemma hos familjen vi bodde hos så det var bara till att följa med ut och göra sitt bästa. Det var väl inte min paradgren direkt men det var väldigt roligt. =)

Hoppas ni har det bra allihopa!

2009-03-12 @ 23:10:43
URL: http://susanned.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0