Nya Zeeland del 5, Milford Sound

Milford Sound är en fjord i sydvästra delen av Sydön i ett område som kallas Fiordland.


Glada resenärer efter att ha duschat i vattenfallet i bakgrunden

Sundet bildades när en glaciär smälte och fyllde fjorden som nu sträcker sig hela vägen ut till Tasmanian Sea. Fjorden är ett av många måsten och den mest besökta platsen på hela sydön. Den 12 mil långa vägen från staden Te Anau räknas som en av de vackraste bilrutterna i världen.Hanna hjular sig fram genom Fiordland...På väg till Milford Sounds genom Fiordland


Hanna glassar i glaciären

På vägen passeras ett helt otroligt landskap. Slingrande vägar mellan bergsväggar, otroliga utsiktsplatser, vattenfall, glaciärer, häftiga Mirror Lakes mm. Hanna tog en helt fantastisk bild från denna sjö där det ibland kan vara svårt att se vad som är upp och vad som är ner...


Mirror Lakes

Vid passet med dess tunnel (Homer Tunnel) som utgör passage till andra sidan bergskedjan, stannar vi för att titta på glaciären och landskapet. Till vår stora förvåning och glädje blir vi omgärdade av ett antal nyfikna Kea papegojor.


En Kea på vårt biltak

Vi trodde detta var vanligt men kunde konstatera på vägen tillbaka att vi hade tur som fick vara med om detta.
Kea papegojorna var under, på och runt bilen och verkade inte alls rädda. Detta är en ovanlig sorts papegoja då det är den enda som lever över trädgränsen.

Vi kom fram till Milford Sound vid 19 på kvällen. Boendet var perfekt vid den vackra floden och med endast 2 min bilkörning att avverka på morgonen för att komma fram till turbåten.


På väg ut i sundet

Denna dagen var liksom pricken över i:et på en fantastisk resa. Har det varit svårt att beskriva hur det var tidigare under resan så är detta i det närmaste omöjligt. Omgivet av 1692m höga Mitre Peak och med 7 meter(!) regn om året skapas ett landskap med djungel liknande växtlighet längs skarpt sluttande bergsväggar. Sälar, pingviner, delfiner och ovanliga fåglar trivs i detta fuktiga område där vattnet rinner, forsar eller porlar längs bergsväggarna.Ett något "fuktigt" landskap...


...och lata invånare...

Vii fick prova att duscha under ett vattenfall och kunde konstatera att det nog är enklare att göra detta hemma, men häftigt var det!


Vattenfallsdusch

Nöjda och glada efter 14 dagars resande tog vi oss norrut under kvällen och övernattade vid Lake Dunstan. Dagen efter tog vi oss till Christchurch via Lindis Pass, det minst krävande passet av de tre stora passen förbi Mount Cook.
Kvällen avslutades med en kall öl vid poolen och förberedelser inför det tidiga flyget hem till Adelaide. Trötta men fulla av minnen kan vi konstatera att en av många drömmar har gått i uppfyllelse och vi blev inte besvikna!
Kommentarer
Postat av: Henrik

Underbara bilder!!

2010-04-13 @ 14:13:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0