Nya Zealand del 1, ChristchurchVi som gjorde det...


Under barnens sista två sommarlovs veckor i Januari införlivade vi en dröm som vi haft sedan länge, Nya Zeeland. Vi bestämde oss tidigt för att koncentera oss endast på sydön då denna har de allra mest storslagna vyerna av de båda öarna. Valet stod mellan hyrbil och hotell eller husbil och det blev en kombination. De första tre dagarna avverkade vi nord-östra  delen av ön i hyrbil för att därefter återvända till Christchurch och se resten av ön de resterande 10 dagarna från husbil.

I NZ bor det totalt 4.2 milj invånare (varav 1.1 milj på Syd ön, 25% av befolkningen på 56% av landmassan). Det var som en stor, välskött trädgård utan bebyggelse och det kändes i det närmaste folktomt. Varje år besöks dock landet av ca 2 milj backpackande, cyklande och husbilande turister. Man kan lätt tro att denna mängd med turister skulle leda till ett visst avogt beteende mot gästerna men ack så fel. Var man än åkte och vart man än hamnade bemöttes man hela tiden av en fantastisk vänlighet och vilja att hjälpa till och svara på frågor.Christchurch


Christchurch dag 1 och 2, en stad med 400 000 invånare

Väl på plats kunde vi konstatera att sommarklimatet var väldigt likt det Svenska dvs 20-25 grader, lite småkyligt i vinden och tröja på under kvällspromenaden.
Christchurch var en positiv överraskning med sitt gemytliga, "lilla" centrum, fantastiska Botanic Garden. Det var liksom lagom av det mesta...Man kände igen sig.


Bridge of Remembrance................................ En s.k telefonkiosk...På radion pratades det om tre idrotter, Rugby, rugby och rugby. Övrig tid ägnas åt cricket och om det har hänt ngt särdeles otroligt inom tex fotboll med rund boll nämns detta i förbifarten.


Även om NZ har tagit sig till Fotbolls-VM kommer det långt efter Rugbyn och då menar jag mil efter...

Spårvagn introducerades i Christchurch 1905 men togs ur bruk som allmänt färdmedel 50 år senare. Restaurerade vagnar åker nu med turister runt stadens innerkärna i en 2.5 km lång loop där den stannar vid olika attraktioner. Biljetten ger dig möjlighet att stiga av och på hur du önskar under 48h.
Christchurch Botanic Garden var väl värt ett besök även om två resenärer till en början ansåg detta som ett totalt bortkastat besök som endast skulle ta tid från annat, mer intressant att beskåda. Efteråt var vi dock rörande överrens om att det var väl vär en eftermiddags promenad.


Christchurch Botanic GardenKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0