Penfolds Magill Estate


"Om inte tryckfelsnisse hade varit framme hade nog bluffen fungerat. Det var en vinhandlare i Melbourne som fattade misstanke när han i Mars 1998 upptäckte något märkligt på en flaska Penfolds Grange Hermitage 1990. I stället för ordet pour (hälla) hade en mindre nogräknad bedragare skrivit poor (fattig).
Etiketterna var plagierade och vid en närmare provsmakning visade sig flaskan innehålla billigt blask och inte det legendarsiska shirazvinet. Australiens mest kända vin klarade och slog vakt om sitt rykte. Lyckligtvis hann inga flaskor med det falska innehållet gå på export.
När årgång 1990 först nådde marknaden såldes den för $150 flaskan, men sedan det presigefyllda Amerikanska magasinet Wine Spectator 1996 gett vinet utmärkelsen Wine of the Year sköt priset i höjden och vinkonnässörer ställde sig i kö för att komma åt de eftertraktade dropparna"



Adelaide CBD mellan rankorna                                       foto: Marita Folbert


I söndags upptäckte vi till vår förskräckelse att vinförrådet var på upphällningen. Endast en flaska Grenache 2006 från utsökta Samuels George nere i McLaren Vale låg där i sin ensamhet. Inte illa men ack så tomt. Nåväl, ingen ko på isen då det är öppet för påfyllning alla dagar i veckan.

Då vädret ( i vanlig ordning...) var vackert gjorde vi en liten söndagsutflykt till välkända Penfolds Magill Estate i östra förorten Magill, där Australiens främsta - och ett av världens - mest berömda röda vin, Grange, framställs. Vinet hette länge Grange Hermitage, men eftersom andra delen av namnet är identiskt med ett av Frankrikes mest prestigefyllda vindistrikt tvingades Penfolds ändra sitt inarbetade varumärke. Egendomen grundades av Christopher Rawson 1844 och utgjorde grunden till vad som senare skulle bli storföretaget Penfolds. I dag är vingården liten, men det finns en utmärkt restaurang och högklssiga viner till försäljning.
Det fick bli två flaskor Shiraz 2006 och drycken till söndags steken var räddad...
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej!

Tittar in till er nästan varje kväll för att se om ni har hittat på något kul. Idag hade ni skrivit något nytt igen. Alltid så roligt att läsa vad ni gör.

Marita, vi saknade dig i lördag... Vi var först hos Malin på fördrink och sen på O'Learys, åt och drack och tittade på Melodifestivalen.

2009-03-18 @ 21:32:22
URL: http://blog.ostbring.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0