Julhelgen 2008 på 6A Willian Av i Henley Beach, SA

24 december, Julafton
Det var inte helt lätt att finna den rätta julstämningen i värmen. Under förmiddagen blev det givetvis ett dopp i oceanen (Vi gick till grannstranden Grange Beach) och det var underbart varmt i vattnet. Vi hann inte mer än lämna vattnet förrän hajsirenen gick några hundra meter söder om oss (Henley Beach, vår hemmastrand). Simon och Hanna fortsatte spela fotboll på stranden istället...Här är tidningen dagen efter:
http://www.news.com.au/adelaidenow/story/0,22606,24843936-5006301,00.html


Beachfotboll på julafton


Ingen rädder för hajen här...Njaa när de kommer är de en bit ut så det
är lugnt!Närmre än så här diskuteras          En kall julaftonsdricka framför "arbetande"
inte ishockey numera...Anders       Aussies.
håller nämligen på Malmö...

Eftermiddagen blev vikt till förberedelser inför aftonen. Roger gästade oss och vi förtärde ett, i alla stycken fantastisk julbord. Pricken över i:et var den svenska julsnapsen och att det varma hämtades direkt ifrån grillen. Att sedan kunna sitta ute på julafton var en ny upplevelse, likaså avsaknaden av slips och kostym som pga breddgraden var utbytt mot flipp-flopp och shorts!


Skål, Schwädeen...

Vi kan meddela att tomten kom även hit. De var två stycken i år, Tomten och en liten tomtenissa. Alla var glada, inte minst tomtarna även om de hade bråttom för att hinna upp till kalla Norden!

25 December, Juldagen

Juldagen ägnades till att montera, prova, spela, läsa mm de av tomtarna levererade julklapparna. Alla verkade glada och nöjda och på kvällen avnjöts resterna från det dignande julbordet...


Montering av basketkorg


Under juldagens promenad lyckades vi plåta lite tomtar lite här och var...

26 December, Boxing day!


Presumtiva surfare på Middleton beach, Fleurieu Peninsula

Annandagen eller boxing day som det heter Down Under begav vi oss ut på en roundabout på halvön söder om Adelaide, Fleurieu Peninsula. Vi tog omvägen genom Adelaide Hills och körde på "baksidan" av bergen ner till den lilla pittoreska byn Strathalbyn där vi gjorde ett kort stopp och sträckte på benen. Det var varmt ute!!
http://www.strathalbyn.biz/


Marita i Strathalbyn park

Resan fortsatte sedan ner mot havet via Fleurieu Peninsulas fantastiska vyer. Innan vi nådde fram till Adelaidebornas vattenhål, Victor Harbor, passerade vi Middleton Beach. Detta är "nybörjarstranden" för vågsurfarna och här kan man ta lektioner i surfingens digra konst. Detta hanns dock inte med vid detta tillfälle.
Resan fortsatte vidare till grannstranden Horse shoe bay, en barn- och badvänlig strand i ett fantastiskt läge. Stranden är utformad som en hästsko med omgivande berg. Underbart!


Beachen horse shoe bay. Utsiktsplatsen ligger på toppen på udden, mitt i bilden.


Från Utsiktsplatsen


En underbar vy över beachen där vi precis hade varit och badat


Horse shoe bay: Simon på sin nya skinboard.


Nöjd!

Resan fortsatte längs med kusten och via ett pitstop i Victor Harbor nådde de riktiga surfstränderna. Vägarna för att nå dessa var precis så slingriga, smala och "buckliga" som man kan föreställa sig. Vi besökte två stränder, Waitpinga (Stark vind på Abourginska språket) och Parsons Beach. Efter dessa besök åkte vi hemåt och drömde om att träffa den där drömvågen vid exakt rätt tillfälle...

Waitpinga Beach
http://www.trevorstravels.com/more-views-of-waitpinga-beach-south-australia/

Parsons Beach

Faciliteterna på Parsons Beach...


Veckan innan julafton del 3: Adelaide Zoo

Under helgen som gick blev det ett besök på Adelaide Zoo. Detta Zoo ligger mitt i stan och är lagom stort för att du skall tycka det är intressant och roligt under hela besöket. Vi var alla imponerade av det stora och varierande utbudet på sevärdheter såsom lejon, leoparder, krokodiler, flodhästar, terrarium och inte minst Kung Louis högborg.
http://www.zoossa.com.au/adelaide-zooMiddag
Lite blandade bilder från besöket


Några av dagens åskådare.

Veckan innan julafton del 2: Carols by Candlelights

Det finns en sak som alla "down under" går på innan jul, nämligen Carols! Det är att likna vid en julshow med allehanda uppträden och en kör. Veckorna innan juldagen infaller har de olika förorterna sina "Carols" och det hela kulminerar i Centrums egna "Carols by Candlelight" sista söndagen innan juldagen.


De ca 30000 besökarna i Elder Park kunde följa årets upplaga i gassande sol, ja det var nästan för varmt måste medges...


Två av besökarna som smörjde kråset denna fantastiska afton


Strålande väder och många besökareVy från bron mellan Adelaide centrum och Northern Adelaide över Torrens River, Festival Centre och Convention Centre


Veckan innan Julafton del 1: Delfin tur


Söndagen innan den värsta julruschen begav vi oss ut på södra oceanen! Reklamen kungjorde att det var delfiner som skulle vara själva essensen i denna utflykt. Vi kunde dock ganska snart konstatera att delfinerna var få till antalet (vi såg en) och att själva turen kunde ses som en guidad tur i Adelaides yttre hamnområde... Nu var detta gott nog och vi fick en trevlig eftermiddag i strålande (stekande!) värme.  Kolla vädret här:
http://weather.news.com.au/index.jsp?site=adelaidenow&contexttype=district&contextcode=s00&twcid=9401

 
Två förväntansfulla delfin spanare.

Båten låg förtöjd på exakt samma plats som HMS Carlskrona förtöjde på i januari 1990. Anders och Roger var därmed tillbaka på "brottsplatsen" 19 år senare...Fyren i Port Adelaide.                          Ytterligare spanare på väg...

Ett av Adelaides mest kända landmärken är fyren i Port Adelaide.


Hmm...En fluga på mösskanten...          Skål alla nordbor!


ASC from seaside

På väg ut passerade vi Anders arbete och kunde beskåda en Collinsubåt liggandes i skrovhallen för underhåll. Collinsklassen är ungefär dubbelt så stor som en svensk ubåt och byggdes här nere i mitten-slutet av 90-talet.
http://www.naval-technology.com/projects/collins/Roger med dubbel solfaktor påtagen...

FOBBAN FOBULERAR:

Så har vi då varit här två veckor och även fått en tur upp i "Hillsen", med vilket avses bergen uppe i Adelaide Hills. Via motorvägen som österut ansluter till Melbourne nådde vi Mount Lofty, högsta punkten i South Australia utanför Flinders Ranges med sina 710 m.ö.h.
 
Våra guider i vildmarken anvisar..............................................området vi skall genomkorsa.

Väl ute ur terrängvagnen fann vi vår första vllda koala, knappt skönjbar knaprandes på lövverket i närmsta eukalyptusträd!

Upplivade av framgången tog vi stigen upp mot krönet av det brusande vattenfallet där, hajvvägs mot målet, vi hejdades av närvaron av en meterlång orm!  "En brownsnake" upplyste oss den unge guiden, och fortsatte: "En av våra giftigaste ormar - man har 45 minuter på sig att få motgift." Han tyckte vi skulle vända åter, men ivriga att nå toppen beslutade vi fortsätta.


Efter det strapatsrika toppbesöket återvände vi till baslägret, där våra blomkrukors hortensior dominerade landskapet, skojiga inhemska bakverk serverades och ödlorna kilade runt våra fötter!!!

Prunkande hortensior......................smaskiga bakverk............och ovanstående orms favoföda!!!

Väl åter i civilisationen, som vi trodde, möttes vi förvisso inte av en högt över fjället flygande ko men väl av dito över hustaken svävande hajar! Och så har excesserna i julpyntande verkligen tagit grepp om befolkningen...
Högt över fjället flyger förvisso ingen ko men väl hajar över hustaken!  
Vi som var där + Hanna bakom kameran
Waterfall Gully: Vi som var där + Hanna bakom kameran

Fotboll down under

Eller soccer som dom säger här. Fotboll är deras egna footie, Aussie rules och skiljer sig vida från vad vi i Europa kallar fotboll.

När vi flyttade ner hade jag många frågetecken varav barnens vidare fotbollsträning var ett av de största. Australien kan ju inte spela fotboll så när det väl närmade sig tänkte jag att vi får väl ta det som finns och vara glada om bollen är rund(!). Ibland har man fel...

  • För det första är de ganska många som bor i byn, närmare bestämt 1.3 miljoner vilket ger att hyfsat spelar underlag och konkurrens...
  • Vädret! Glöm blöta grusplaner. Här nere är grus något som finns i öknen och inte något man tränar fotboll på.
  • Förorterna är präglade av invandrande Européer och präglas av detta, inte minst inom idrotten. Simons klubb är t.ex. Italiensk. En annan klubb han provspelade(!) för var Grekisk. Vadå "provspelade"? Jo, så här fungerar det:

Under november har samtliga klubbar "Try outs" vid 3-5 tillfällen. Du går dit, registrerar dig och genomför träningen. Efter sista träningen får du reda på om du är uttagen till nästa års lag. Platsar du inte, de tar i regel ut 15x2 spelare (A+B-lag), så får du ägna dig åt någon annan idrott... Tufft? Ja. Bra? Vet inte. Är du uttagen i B-laget spelar du där och inte i A-laget. Detta gäller från barnsben...

Från Hannas Tryout med Fulham United


När man är uttagen skriver man på ett kontrakt för 2009 och betalar en  icke återbetalningsbar Fee på ca $200. Träningen börjar i Januari och man betalar då resten, ca $100-200 till. Jag ska aldrig mer klaga på medlemsavgifterna i Sverige! Klubben vet på detta sätt om hur många spelare de har under säsongen och kan planera utefter detta. Den största klubben, Adelaide City (Storklubben Adelaide Uniteds ungdomsakademi), hade tex över 100 spelare i varje åldersklass på sina try outs. De tog ut 2x15 spelare i varje ålder. De övriga har jag förstått kommer att försöka komma med i andra lag genom kontakter, förfrågningar och att de provade för flera lag.

 

Avslutning med utdelning av "utbildningsbevis" på Milan Ivanovich Fotball Academy

 

Det är nu uppehåll och sommarlov!!! Simon och Hanna har varit med i Milan Ivanovic´s fotbolls akademi. Mycket bra träning (faktiskt ett understatement) under ledning av en av Australiens största stjärna genom tiderna. Vem han är? Läs här http://en.wikipedia.org/wiki/Milan_Ivanovi%C4%87


Nöjda deltagare och ledare. Typiskt nog regnade det sista passet, vilket inte tillhör vanligheterna här nere.Hur det gick? Jodå, både Simon och Hanna kom med. Simon i Western Strikers och Hanna i Fulham Uniteds F96-97 första lag. Kul!!

Vi kan nu se fram emot ett 2009 med båda barnen på fotbollsplan. Härligt! Det är nog svårt att föreställa sig där hemma hur det är att inte bara åka ner till planen, betala medlemsavgiften och se det som självklart att alla ska få vara med. Det är mycket mer elittänkande väldigt tidigt här nere och fördelar/nackdelar med detta får Ni själva tycka till om. Själv tror jag att Australien kommer att hävda sig mycket bra inom världsfotbollen om 10-15 år och att spelarna kommer ha Italienska, Grekiska och Kroatiska efternamn.

 

Av: Talangscouten på plats down under


No Worries mate...Lite blandade bilder utan något sammanhang!!


Ingen stress Down Under....


Nu har vi också lingonbröd, Fredrik...


Jodå, det finns tomtar här också!!


Hmmm, allt är ju upp och ner.


Julbadet har man ju hört talas om, eller hur...

Surfintressenter...


Lite vätskepåfyllnad på torget i Henley Beach

Barossa Valley


På väg in i Barossa...                              Jacobs Creek

Dagen innan skolavslutningen tog Anders ledigt från jobbet och vi begav oss på en liten tripp till Barossa Valley utan Simon och Hanna. Mängden vingårdar är i det närmaste oändligt och varierar från "fabriker" såsom Jacobs Creek till små mysiga familjegårdar som svenskägda viking vines.


Vyn från Viking Vines Estate

Förrutom dessa två hållplatser avsmakades vin från ROSS ESTATE, en vingård av medelstorlek med mycket goda shiraz-viner. Vi hann även med ett sista stopp på anrika Seppeltsfield där det inhandlades en flaska shiraz (ja, vi vet, det är favoritdruvan...) och en Cellar no7 TAWNY. TAWNY är motsvarigheten till vårat portvin men det är endast postugiserna som får använda just det namnet. So what, det smakar lika bra, om inte bättre...


Seppeltsfields

FOBBAN FOBULERAR:

Har fått låna utrymme här att veckla ut i formuleringar och fabuleringar under vistelsen här downunder, vilka samlas under ovan rubrik.

Det var nu en vecka sedan vi lämnade Kastrup i lätt snöyra och vi har nu kommit ifatt oss i tid och rutiner.

                                              

Grillmästaren har hunnit servera såväl känguru som tigerräkor (OBS! vi har även ätit dylika!), och jag har låtit min slagskugga skymma delar av Southern Ocean - det är bara Antarktis kvar!!!

                                            

Barnen har också hunnit visa oss de unika svarta svanarna, här i Elder Park vid Adelaide Convention Center mitt i city.

                                          

...och så här skapar man julstämning lite längre upp på gatan...

                                         

I morgon är Grill- och Vinmakaren ledig, vilket föranleder en kort rekognoseringstur till Barossa Valley - sedan slutar barnen vårterminen på fredag och då börjar SOMMARLOVET!!! På med badshortsen!


Besök från SverigeFredagen den 5:e december mötte vi upp två trötta resenärer efter en 40-timmars resa (3 timmars försening) på Adelaide flygplats. Simon och Hanna hade längtat så i flera veckor och var lediga från skolan några timmar för att överraska Farmor och Farfar på flygplatsen.

Det var härligt att ses igen!!


På kvällen hade vi naturligtvis BBQ och till detta avnjöts vin avsmakat och inköpt i Barossa Valley.


1:a adventVi inledde vårt adventsfirande med att baka lussebullar. Därefter var det julfest med Anders jobb. På vägen införskaffades ett solskydd, det som Ni i Sverige kallar regnskydd, för att inte bränna "svålen". Åter igen visade det sig att vi har en bit kvar till att bli riktiga Aussies. I detta fall var storleken på vårt solskydd knappt värt namnet...

Julstämningen hade lite svårt att infinna sig då det var 30 grader varmt, menyn var BBQ och tomten kom på HD!!! Det som imponerade mest var att han hade full tomtemundering. Otroligt!!

Efter julfesten följde ett par timmar på Henley Beach för att avsluta med BBQ hemma. Dagens kock var Hanna som grillade kyckling, bacon (3 skivor=220 gram!!) och majs. Till detta serverade hon en grönsallad och föräldrarna avnjöt ett lokalt vin från Adelaide Hills som ligger precis utanför stadskärnan.


http://www.visitadelaidehills.com.au/home.asp
Mclaren ValeSöndag den 23 november gjorde vi en liten utflykt till Mclaren Vale, en plats som inte är lika känd som Barossa Valley men väl så vacker. Det var 45 minuter i bil och sedan stod vi vid första "disken" och vem stod där om inte Roger...Världen är bra liten!. Ett litet smakprov av diverse sorter och en flaska vitt var inköpt. Vi fortsatte sedan till Samuels, en liten gård i utkanten av dalen. Vi införskaffade ett fantastiskt gott vin som vi blivit bjudna på hos Tommy, en kollega till Anders, som vi hade gästat kvällen innan. Vår sista anhalt var en gård med en fantastisk veranda. Vi provade lite och hipp som happ så hade vi två flaskor till. Vi öppnade en av flaskorna och avmundigade lite ute på verandan. Där kom problemet...Enligt lag kan man inte ta med sig en öppnad flaska eller rättare sagt, de tar korken och du får lösa det bäst du vill. Vi satte dit en servett och lyckades på detta vis ta hem flaska och använda den som middags dryck. Helt ok tyckte Anders då han hade kört hela dagen...

Hit ska vi igen, den saken är klar!


http://www.mclarenvale.info/

RSS 2.0