Nya Zeeland del 3, Christchurch via västkusten till Queenstown

Christchurch till Greymouth
Dag 5 var vi åter i Christchurch för att byta färdmedel. Nu var det husbil som gällde och bara det var en helt ny upplevelse. Vi bunkrade och gav oss iväg.


Bunkring av mat och dryck

Målet var att korsa ön från öst till väst under första dagen. Vi kör genom Arthurs Pass vilket var en hissnande upplevelse. Anders lämnade inte vägen med blicken då vi slingrade oss ner längs med bergsväggarna. Ruggigt men läckert. Tyvärr blev det inga bilder då vi med var alldeles för upptagna med att bara ta oss ner helskinnade...Castle Hill på väg västerut


Västkusten!!


Det blir en lång dag i husbilen och vi når inte västkusten förrän sen afton. Klockan 19.15 parkerar vi ekipaget i Greymouth och intar en välförtjänt middag.

Panukaiki och Franz Josef Glacier
"Pannkakorna är mäktiga"!! Efter en kort biltur på 45 minuter (runt hörnet...) och en liten promenad når vi de berömda panukaiki klipporna formade som pannkakor staplade på varandra.
Panukaiki Rocks

Efter Panukaiki Rocks kör vi längs med västkusten ner mot Franz Josef Glacier och kan konstatera att kusten är "ruffig" och "vild". Vi stannar till vid diverse look outs, den ena häftigare än den andra. Vad vi inte visste var att det skulle bara bli bättre ju längre resan gick. Otroligt!


Den ruffiga västkusten


En av mänger med enfiliga broar

Franz Josef Glacier

Klockan 17 på kvällen tar vi in på Franz Josef TOP10 Holiday Park. En helt otroligt fin camping inramad med vackra vyer från dalen upp mot bergen. Det blir ett glas vin på en liten utkiks plats under beskådande av solens nedgång bakom de snötäckta bergen.


Solnedgång vid Franz Josef Glacier


Solnedgångsdryck

Dagen efter vaknar vi till regn och dimma. Efter att ha bunkrat i byn tar vi oss till glaciären via en väg som går genom tät djungel. Väl framme går vi till foten av glaciären och kan åter konstatera att vi har vädrets makter med oss då det klarnar upp. Det känns nästan som en sagovärld med djungelpromenad som övergår öppen, stenig väg med vatten forsande längs bergväggarna på båda sidor.


På väg till och vid Franz Josef Glacier

Väl framme konstatrerar vi att snö inte var någon större nyhet för oss nordbor, men omgivningen och det faktum att det var mitt i sommaren ger ett läckert avtryck i våra reseminnen.

Lake ParingaKvällsdopp

Vi beger oss vidare söderut och stannar vid Lake Paringa för natten. Under kvällen blev det fiske, bad och middag vid sjön. Hade varit rena paradiset om det inte funnits NZ motsvarighet till våra mygg, NZ`s sandflugor.
Under frukosten blev vi något förvånade då en campande granne passade på att tvaga sig inför dagens färd klädd såsom gud skapade honom.


Lake Paringa under tidig morgonsol...


Grannen tar ett morgondopp...

Vi fortsätter mot Queenstown och passerar Lake Matherson och Haast Pass på vägen. Haast pass var inte lika hissnande som Arhurs pass men väl så vackert.
Vi stannar till vid ett antal lookouts och vattenfall innan tiden ger sig till känna och vi får gasa på mot Queenstown, Sydöns absoluta pärla!!


Lake Wakatipu från Queenstown Bay

På väg in mot staden passerar vi helt otroliga vyer, sjöar och världens första bungy jump, dess födelseplats, Kawarau Bridge.
Landskapet har åter skiftat!! Från djungel och vattenfall till mer kala klippor. Man tycker man känner igen sig mer och mer från bilderna i Sagan om Ringen.

Kawarau Bridge

Väldigt många scener har spelats in i området kring Queenstown och "teatersällskapet" bodde länge och väl i Queenstown. Bl.a. paddlade Aragon med sällskap nedför Kawarau River i film 1.


Nästan 50m att övervinna

Bergskedjorna är mer kala och speglar sig vackert i den knallblåa Lake Wakatipu som ger Queenstown sitt speciella utssende.
Middag och uppladdning inför kommande dagars äventyr, för äventyr ska det bli i detta äventyrens Mecka!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0